Yeni
videoluurun
İkaz Emniyet Şeritleri
İkaz Emniyet Şeritleri

Reflektörlü Tır ve Kamyon Şeridi (Sert Zemin) Reflektif Şerit

0 yorum

KDV Dahil Tutar: 0,00

Ürün Fiyatı: 0,00 + KDV
Adet
Stoğa Girince Haber Ver
10 Temmuz 2011 tarihinde yürürlüğe girmiş ve bu tarihten sonraki tüm ağır ve uzun ticari araçlarda reflektif şerit uygulaması artık zorunlu hale gelmiştir.

 

 


TÜVTÜRK'E GÖRE REFLEFTİK ŞERİT UYGULAMASI NASIL OLMALIDIR?

2. Tam dış hat işaretlenmesi
Kesintisiz bir hat ile taşıtın dış hatlarını belirten bir dış hat işaretlemesidir


           

3. Kısmi dış hat işaretlenmesi
Kesintisiz bir hat ile taşıtın yatay boyunu ve üst köşelerin işaretlenmesi ile düşey boyutunu belirtmek amacıyla tasarlanan dikkat çekici bir dış hat işaretlemesidir.

      
4. Hat  işaretlenmesi
Kesintisiz bir hat ile taşıtın yatay boyutlarını (uzunluk) belirtmek amacıyla tasarlanan dikkat çekici bir işaretlemedir.

     
Dönüş (Köşe) lambası: Aracın sağa ve sola dönüşleri esnasında dönüş yapılan yönü aydınlatan lambadır.
Çalışma lambası ve ilave lamba: Özel bir amacı yerine getirmek üzere 76/756/AT veya ECE-R48 teknik düzenlemesinin kapsamı dışında kalan ve zorunlu aydınlatma cihazlarından bağımsız olarak çalıştırılan lambalardır.

6.  MUAFİYETLER VE ÖZEL ŞARTLAR
6.1.Tüm araçlarda zorunlu olan aydınlatma donanımları
Kısa farların ve arka konum lambaların (park lambası olarak bilinir) model yaşına ve trafiğe çıkış tarihine bakılmaksızın tüm araçlarda bulundurulması zorunludur.

     

Kapalı kasa römorkta resimde gösterilen yerlerde reflektif şeritler bulunur.

    

Tenteli, kayar perdeli vb. üst yapısı olan ve reflektif şerit takılması mümkün olmayan araçlarda yukarıdaki örneklere benzer şekilde sadece hat işaretlenmesi veya kısmi dış hat işaretlemesi kullanılabilir.
Tehlike İkaz işareti (Dörtlü ikaz): Aracın yolu kullanan diğer araçlar için geçici olarak özel bir tehlike oluşturduğunu göstermek amacıyla, bir aracın yön belirten lambaların tamamının aynı anda yakılmasıyla yapılan bir işlemdir.
Ön sis lambası: Sis, yağmur fırtınası, kar yağışı veya toz bulutu durumlarında yolun aydınlatılmasını artırmak için kullanılan lambadır.
Arka sis lambası: Yoğun siste aracın arka taraftan daha kolayca görünebilmesi için kullanılan lambadır.
Geri vites lambası: Aracın gerisindeki yolu aydınlatmak ve aracın geriye doğru gittiğini veya gideceğini, yolu kullanan başlarını ikaz etmek için kullanılan lambalardır.
Park Lambası: Duran bir aracın ayrılmış bir alanda bulunduğuna dikkat çekmek için kullanılan bir lambadır. Böyle durumlarda, bu lamba, ön ve arka pozisyon (konum) lambalarının yerini alır.
Uç hat işaret (üst sınır) lambası: Aracın bir uçtan bir uca, tam olarak genişliğini göstermek maksadıyla aracın dış çıkıntı noktaları yanına ve mümkün olduğunca aracın üst kısmına yakın olarak takılan lambalardır. Bu lamba, bazı motorlu araçlar ve römorklar için aracın durumuna özel dikkat çekerek, aracın ön ve arka konumlarını tamamlamak içindir.
Yan işaret (iz) lambası: Yandan bakıldığında aracın varlığını göstermek için kullanılan bir lambadır.
Gündüz yakılan lamba: Gündüz seyir halince, aracı daha kolay görülebilir hale getirmek için kullanılan yüzü aracın gidiş yönüne doğru olan lambadır.
Reflektif şeritler: Araçların gece görünürlüğünü artırmak için araç arkasına ve yanına çepeçevre ve/veya boylamasına takılan reflektif şeritlerdir. Bu şeritler e veya E onaylı olur.

    

DIŞ HAT İŞARETLEMESİNİN KALINLIĞI EN AZ 50 MM OLMALIDIR.
6.2. M1 sınıfı araçlar
01.10.2001 (dâhil) ve öncesinde tescil edilerek ilk kez trafiğe çıkan araçlarda 76/756/AT veya ECE-R48 teknik düzenlemesinde belirtilen aydınlatma ve ışıklı sinyal cihazları (kısa farlar ve arka konum lambaları hariç) bulunmayabilir.
02.10.2011 tarihinden sonra tescil edilerek trafiği çıkan araçlarda 76/756/AT veya ECE-R48 teknik düzenlemesinde belirtilen aydınlatma ve ışıklı sinyal cihazlarının bulundurulması zorunludur.
6.3. M1 sınıfı hariç diğer araçlar
31.12.2002 (dahil) ve öncesinde tescil edilerek ilk kez trafiğe çıkan araçlarda 76/756/AT veya ECE-R48 teknik düzenlemesinde belirtilen aydınlatma ve ışıklı sinyal cihazları (kısa farlar ve arka konum lambaları hariç) bulunmayabilir.
01.01.2003 tarihinden sonra tescil edilerek trafiği çıkan araçlarda 76/756/AT veya ECE-R48 teknik düzenlemesinde belirtilen aydınlatma ve ışıklı sinyal cihazlarının bulundurulması zorunludur.
6.4. Yönetmeliğinin yürürlüğe giriş tarihinden önce trafiğe çıkan araçlar ve opsiyonel olarak aydınlatma donanımı takılan araçlar
Tüm araçlarda zorunlu olarak bulundurulacak aydınlatma donanımları hariç, madde 6.1, 6.2, ve 6.3’de tanımlanan eski araçlarda, üretildiği yıl itibari ile bazı aydınlatma ve ışıklı sinyal cihazları bulundurulmayabilir. Ancak, bu araçlarda bulundurulan herhangi bir aydınlatma donanımını model yaşına veya trafiğe çıkış tarihine bakılmaksızın bu direktifte belirtilen genel kurallara (madde 7.1) ve renk tanımlarına (madde 7.2) aykırı olamaz.
Opsiyonel olarak takılan veya ithalatında ve üretiminde zorunlu olmadığı halde 76/756/AT veya ECE-R48 teknik düzenlemesinde belirtilen aydınlatma düzeneklerine sahip araçlarda bu aydınlatma düzenekleri direktifte belirtilen gereklilikleri sağlaması gerekmektedir.
6.5. Geçiş Üstünlüğe Sahip Araçlar
Mavi renkli olarak yanıp sönen geçiş üstünlüğü sağlayan ışıklı işaret donanımını, cankurtaran, itfaiye ve sivil savunma, trafik ve genel zabıtaya ait araçlar ile Karayolları Genel Müdürlüğünün sadece trafik hizmetlerine ayrılan araçlarında bulundurulabilir.
6.6. İlave uyarı ikaz düzeneklerine sahip araçlar
Sarı olarak yanıp sönen uyarı düzenleri, kar mücadelesi ve yol bakım araçları, kurtarma araçları, tamir bakım araçları, genişliği Karayolları Trafik Yönetmeliğinde izin verilenin üzerinde olan özel maksatlı araçlar (eskortları dahil) ve tarım-orman traktörlerinde bulundurulabilir.

      
Zorunlu olan kısmi dış hat işaretlemesi yapılması mümkün olmadığından sadece hat işaretlemesi yapılmıştır.



Şasi kabinli aracın kupasında zorunlu olmadığı halde hat işaretlemesi yapılmış.
Aracın kasasında yan kısımda zorunlu olan kısmı dış hat işaretlemesi yapılmış. Bu aracın kasasının yan kısmına teknik olarak kısmi dış hat işaretlemesi yapılması mümkün olduğundan isteğe bağlı olarak sadece hat işaretlemesi (aşağıdaki gibi) yapılamaz. 



  • İşaretlemelerin en alt noktasının zeminden yüksekliği 250 mm ile 1500 mm arasında olmalı, en üst noktası aracın yüksekliğinden 400 mm aşağıda olmalıdır.
  • Dış hat işaretlemesinin kalınlığı en az 50 mm olmalıdır.
  • Montaj uzunluğu 2100 mm olması halinde aracın yapısı müsait değilse en alt nokta 1500 mm’den daha yukarıda olabilir.
  • Taşıtın arkasında takılan reflektif şerit ile zorunlu her fren lambası arasındaki mesafe 200 mm’den daha fazla olmalıdır.
  • Reflektif şeritleri kesintisiz takmak mümkün değilse parçalı olarak da takılabilir. Bu durumda komşu elemanlar arasındaki mesafe mümkün olduğu kadar az olmalı ve mesafe en kısa komşu eleman uzunluğunun %50’sini aşmamalıdır.
  • Kısmi dış hat işaretlemesinde, her bir üst köşe, birbirine 90 derece açıda ve her biri en az 250 mm uzunluğunda olan 2 hat ile belirtilmelidir.

  • Reflektif şertiler için taşıt üzerinde belirtilen yerler en az 600 mm genişliğindeki işaretlemelerin yerleştirilmesine uygun olmalıdır.
Araç arkasında; genişliği 2100 mm’yi aşan
  • Azami kütlesi 7,5 t’u aşan N2 ve N3 (şasi kabinliler, tamamlanmamış taşıtlar ve yarı römorklar çekisiler haricindeki) sınıfı
  • O3 ve O4 sınıfı
Araçlarda, araç arkasında tam dış işaretleme kullanılması zorunludur.



Yanlarda; uzunluğu 6000 mm’yi aşan (römorklardaki çeki çubuğu dahil)

  • Azami kütlesi 7,5 t’u aşan N2 ve N3 (şasi kabinliler, tamamlanmamış taşıtlar ve yarı römorklar çekisiler haricindeki) sınıfı
  • O3 ve O4 sınıfı
Araçlarda kısmi dış hat işaretleme kullanılması zorunludur.


Bununla birlikte, biçim, yapı, tasarım veya çalışma şartları zorunlu dış hat işaretlemesine imkân vermiyorsa, sadece hat işaretlemesi veya kısmi diş hat işaretlemesi yerleştirilebilir.

      

Bu ürünü denediniz mi? Yorum ekleyin

Güvenlik Kodu

Ürüne ait yorum bulunmamaktadır.

Son Gezilen Ürünler

© 2020 Uys İş Güvenliği Malzemeleri Ltd Şti | BURSA 0 224 233 01 40 - 0224 443 64 91. Tüm hakları saklıdır.

Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.